Alergija


Alergija je pretjerana reakcija imunosistemaosobe na materijekoje nazivamo alergenima. Alergeni mogu biti: polen, prašina, grinje, spore plesni, hrana, ubodi insekata, sastojci ljekova i dr..

Simptomi mogu biti: upala očiju, svrab, curenje nosa, kijanje, osip ili oticanje.
Udahnuti alergeni mogu izazvati napad astme kao rezultat suženja disajnih puteva i povećanog nakupljanja sluzi u plućima. U nekim slučajevima alergijske reakcije mogu biti vrlo jake i opasne.
Liječenje alergija sastoji se od izbjegavanja izlaganja alergenima, uzimanja anti-histaminika, steroida. Ljekovi pomažu, ali imaju negativne popratne pojave koje dugoročno mogu naškoditi.

Djelovanje haloterapije

Tretmani u slanoj sobi donose olakšanje tegoba. Mikročestice soli dopiru u svaki dio pluća i čiste ih od alergena. Taložeći se na sluznici bronha, bronhiola i alveola, umanjuju otok sluznice.  Smanjuje se upala disajnog sistema i čiste blokade u bronhima i bronhiolama. Ovlaživanje i rezređivanje bronhijalne sluzi umanjuje stezanje u bronhima kod alergijske astme.Tretmani u slanoj sobi umanjuju otečenost nosne sluznice koja uzrokuje začepljenost nosa. Nosni disajni putevi otvaraju se, sinusi dreniraju… disanje je olakšano.Jačanjem imuniteta smanjuje se alergijska reakcija.Lekovi donose trenutno olakšanje, ali alergija se vraća opet – i opet.

Preporuceni broj tretmana u slanoj sobi:

7 -15 tretmana u slanoj sobi značajno umanjuje učestalost alergijskih simptoma i potrebu za ljekovima.