Astma

    Astma je hronična respiratorna bolest kod koje oboljeli često doživljava osjećaj gušenja.
Alergijsku astmu najčešće izazivaju alergeni poput polena i prašine.
U toku astmatičnog napada glatke mišićne stanice u bronhima se stegnu, disajni putevi postanu upaljeni i natečeni i otežano je disanje.

Simptomi obično uključuju: noćno kašljanje, otežano disanje pri fizičkom naporu i pritisak u grudnom košu. Kod teških napada astme oboljeli može poplaviti zbog nedostatka kiseonika, pa čak i izgubiti svijest. Takvi napadi mogu biti vrlo opasni po život oboljele osobe.

Korišćenje ljekova kao što su: antibiotici, bronhodilatatori i kortikosteroidi donose olakšanje, ali njihova dugotrajna upotreba ima negativne efekte na organizam bolesnika.

Djelovanje haloterapije

Tretmani haloterapijom proširuju disajne puteve, vlaže i razređuju  bronhalnu sluz, te tako smanjuju stezanje u bronhijama.  Smanjuje se otok disajnih puteva što olakšava disanje nakon samo nekoliko tretmana. Čestice soli imaju baktericidni učinak, čiste mikrofloru disajnog sistema, usporavaju rast bakterija i povećavaju otpornost na disajne bolesti.
Kašljanje se smiruje, sluznica disajnih organa  se oporavlja, imunitet se podiže.

Preporuceni broj tretmana u slanoj sobi:

7 – 15 tretmana u slanoj sobi blagotvorno će djelovati na organizam i smanjiti učestalost napada i potrebu za ljekovima sledećih nekoliko mjeseci.