Istorijat slanih soba:

Haloterapija

Haloterapija u bukvalnom prevodu bi značila slana terapija, a potiče od grčke riječi halos što znači so.
Još u davna antička vremena stari Grci su otkrili da rudnici soli i slane špilje imaju dobar uticaj na disajne probleme. Rudari u rudnicima soli nisu obolevali od plućnih bolesti pa se tako razvila speleoterapija (poseban oblik klimatoterapije) koja koristi samo prirodne uslove rudnika soli i slanih špilja. Speleoterapija je bila djelotvorna i jeftina metoda liječenja ljudi svuda po svijetu.
Najviše slanih jama bilo je na teritoriji Austrije, Poljske, Slovačke, Rumunije, Rusije i Ukrajine, i te jame i danas služe ljudima za liječenje i jačanje tijela.
Najveći rudnik soli u Evropi nalazi se u Vieliczkom, mjestu 12 km udaljenom od Krakova u Poljskoj. Na toj lokaciji, 226 metara pod zemljom, izgrađena je bolnica za astmatičare, plućne bolesnike i alergičare. Postotak ozdravljenja iznosi 90 odsto!

Zbog činjenice da rudnici soli nisu dostupni u svim djelovima svijeta nakon višegodišnjeg istrživanja doktori i naučnici pronašli su način kako stvoriti uslove kao u slanoj špilji i uspješno provesti terapiju soli, te takav način liječenja nazvali haloterapija. Ime dolazi od grčke riječi halo što znači so, pa bi se jednostavno moglo reći da je haloterapija liječenje sa solima. Pod tim imenom terapija je postala poznata u cijelom svijetu i počela se primjenjivati u slanim sobama.

Haloterapija je pobudila interes stručnjaka u 70-im godinama 20. stoljeća.  U svojim istraživanjima su ustanovili da treba razviti fizikalne terapije koje zaobilaze mikrobiološku i tkivnu rezistenciju i koje uklanjaju nuspojave terapija s ljekovima. Istraživanje je prepoznalo haloterapiju kao izvanredan lijek ne samo za ljude s bolestima disnih puteva, nego i za alergičare, ljude sa ekcemima, psorijazom, sistemskim smetnjama i poteškoćama, smetnjama nervnog sistema kao i način preventivnog liječenja zdravih osoba.
U današnje vrijeme velikih zagađenje vazduha i štetnih djelovanja u cijeloj prirodnoj strukturi razvijenih zemalja, a posebno u velikim gradovima, gdje se uz industrijske izvore zagađenja dodatno pojavljuju i posledice uličnog saobraćaja, potrebne su terapije liječenja kao što je haloterapija.
Urođene alergijske bolesti i smetnje disajnih puteva uglavnom kod mlađe generacije počinju poprimati alarmantno visoke procente u cijeloj populaciji. Osim toga, dugoročna djelovanja zagađene okoline uočljiva su na zdravstvenom stanju svakog pojedinca.
Haloterapija je sa svojim mehanizmom trenutno jedina postojeća metoda koja djelotvorno može osloboditi čitav sistem disajnih puteva od patogenih organizama, alergena, unosa smoga i sitne prašine koji su karakteristični za napredne industrijske zemlj
e.